crypto-universum-banner

Wat is Crypto?

Wat is Crypto? Je ziet het overal op het internet en iedereen praat erover. Sinds de komst van de Bitcoin zijn er ongelofelijk veel mensen rijk geworden van deze crypto munt. Veel mensen willen ‘de boot niet missen’ en gaan zich verdiepen in crypto. Hoogstwaarschijnlijk ben jij ook iemand die crypto erg interessant vindt.

In dit artikel gaan wij uitleggen wat crypto nou precies is. We gaan het niet ingewikkeld maken met moeilijke termen, maar gewoon lekker laagdrempelig. Want zo ingewikkeld is crypto eigenlijk niet.

Crypto

Oké, wat is crypto nou eigenlijk? Crypto, ook wel cryptocurrency genoemd, zijn niks anders dan digitale valuta’s. We zijn nu gewend dat ons geld op de bank staat. Bij crypto beheer jij puur je eigen geld en is er geen bank meer nodig. Dit neemt veel voordelen met zich mee. Met name dat jij geen geld hoeft te betalen voor het beheren van jouw geld en eventuele transacties.

Met crypto kan je handelen. Ook is de digitale valuta erg interessant voor beleggers.

Crypto, Altcoins en Tokens – Wat is de echte crypto?

Officieel spreken we over crypto, altcoins en tokens. De Bitcoin is de eerste officiële digitale valuta. Dit betekent dat alle andere andere cryptomunten altcoins zijn. Transacties van de Bitcoin en altcoins worden verricht op een blockchain.

Tokens hebben geen eigen blockchain. Tokens vertegenwoordigen vaak een product of deel van een bedrijf. Deze Tokens draaien op de blockchain van een andere coin. Tokens kunnen uiteindelijk ervoor kiezen om op een eigen blockchain te draaien. Deze worden van altcoins. Er zijn 2 soorten tokens: Utility token en Security token.

Blockchain

Een blockchain is een digitale database. Op deze database worden digitale transacties opgeslagen. Dit zijn de digitale transacties van cryptomunten. Ook kunnen er belangrijke gegevens worden uitgewisseld zoals contracten, bewijzen of diploma’s.

De data die op een blockchain staat wordt onder duizenden blokjes verdeeld en versleuteld. Dit noem je cryptografie. De blokjes met informatie worden verspreid over een netwerk van computers. Het belangrijkste van een blockchain is dat het niet gekraakt kan worden!

– Blockchain

Een blockchain haalt de derde persoon weg bij een transactie. Dit kennen wij nu als de bank. Als jij nu een bedrag wilt overmaken naar een familielid of vriend dan doe je dit via jouw bank. Er is altijd een derde persoon bij betrokken.

Met crypto is er geen derde persoon. Jij stuurt jouw crypto simpelweg, in een keer, naar jouw familielid of kennis. Dit doe je door crypto van de ene wallet naar de andere wallet te sturen.

Een blockchain is veilig omdat de data over duizenden computers is verdeeld. Wordt een van deze computers gehackt? Dan staat de data nog steeds veilig op de andere computers.

Waar koop je crypto? Exchange

Crytomunten kan je kopen op een exchange. Tegenwoordig is het makkelijk om crypto te kopen. Misschien wel iets te makkelijk.

Het zorgt er namelijk voor dat mensen, die niet weten wat ze doen, crypto gaan kopen. Crypto moet je zien als beleggen. Het brengt risico’s met zich mee. Handel niet met geld dat je niet kan missen! Het is leuk als de koers stijgt, maar het kan ook dalen.

White paper

Zorg ervoor dat je je goed inleest bij het aanschaffen van een bepaalde cryptomunt. Hoe doe je dit? Elke munt heeft een white paper. Dit is een marketing tool dat de kwaliteiten en kansen van de munt laat zien. Ook wel ICO (Initial Coin Offering) genoemd.

In een white paper leggen de makers een probleem voor en bieden hiervoor een oplossing. Vaak lees je over een nog veiliger netwerk, decentraal netwerk, snellere transacties, beter beveiligd en ga zo maar door.

Bestudeer een white paper altijd goed en zoek ook verder op het internet. Veel kleine coins kopiëren en plakken een white paper van een bestaande coin. Het ziet er dan erg geloofwaardig uit, maar het slaat niet op de coin die jij wilt aanschaffen.

Tip: Lees eerst de white paper van de Bitcoin en Ethereum. Een ‘neppe’ cryptomunt kan je vaak herkennen aan hun whitepaper. Deze is vaak gekopieerd van een grotere cryptomunt.

Exchange

Oké, de exchange wat is het? Een exchange kan je zien als een winkel. Neem bijvoorbeeld Bol.com. Bol.com biedt een groot arsenaal aan producten. Bedrijven gebruiken Bol.com om hun producten te verkopen. Een Exchange doet precies hetzelfde.

Op een exchange kan jij handelen in crypto en altcoins. Een exchange is een veilige manier van handelen. Er gaat ook een verificatieplicht aan vooraf. Er zijn tegenwoordig veel verschillende exchanges. Binance is een van de grootste exchanges. Op deze exchange kan jij handelen in de Bitcoin, altcoins en tokens. Er zijn ook exchanges die een beperkt aanbod hebben.

Bewaar nooit jouw munten op de exchange. Zet deze op een wallet.

Een exchange en broker worden vaak door elkaar gehaald. Lees hierover meer in wat is een broker.

Aanmelden bij een exchange

Aanmelden bij een exchange is gelukkig simpel. Je maakt een account, stort geld op jou account via SEPA, Creditcard of Ideal en je kan beginnen met traden.

Lees meer over cryptocurrency kopen met Ideal.

Een exchange kan in het begin ingewikkeld zijn. Ga het jezelf niet te lastig maken en alles zelf uitzoeken. Wij leggen in het kort uit wat je moet weten om te handelen via een exchange.

Wat is een wallet?

Een wallet voor crypto is niks anders dan een digitale portemonnee. Het is een bankrekening voor jouw digitale valuta. Met een wallet zorg je ervoor dat jouw crypto altijd veilig opgeborgen zijn. Er zijn nou eenmaal altijd mensen op zoek naar een nieuwe prooi. Door cryptomunten op een exchange te laten staan loop je de kans om gehackt te worden.

Welke soorten wallets zijn er?

Er zijn op dit moment 4 soorten wallets:

  • Software
  • Hardware
  • Online
  • Paper

Begin jij net met handelen in crypto? Dan kunnen wij ook het gebruik van apps aanraden. Bitvavo en BLOX zijn apps op je mobiel die handelen erg eenvoudig maken. Na het activeren van jouw account kan je met één druk op de knop cryptomunten kopen en verkopen.

Wat heb je nodig om cryptomunten te kopen?

Wil jij beginnen met cryptomunten kopen? Dit is wat je nodig hebt:

  • Een goed onderzoek, eerst leren dan investeren
  • Geld dat je kan missen
  • Exchange om cryptomunten te kopen
  • Wallet om cryptomunten op te slaan
  • Identiteitsbewijs voor verificatie (niet op alle exchanges verplicht)

Ben jij er klaar voor? Dan is het tijd om jouw eerste cryptomunt te kopen.

Of lees ons artikel welke crypto kopen in 2021?