Wat is DeFi? Sinds 2020 zijn Decentralized Finances razend populair. Het is een belangrijke toevoeging aan de cryptowereld. Jij wilt weten wat DeFi is wat het jou kan bieden. In dit artikel gaan wij DeFi uitgebreid behandelen.
Wat is DeFi?
DeFi staat voor Decentralized Finance. In het Nederlands betekend dit gedecentraliseerde financiering. Het maakt gebruik van decentrale netwerken (geen derde partij) en blockchains. DeFi zorgt ervoor dat de derde persoon bij een transactie wordt weg gehaald. Bij transacties zijn dit de banken.
Met DeFi worden er financiële applicaties gebouwd op de blockchain. Bijvoorbeeld die van Ethereum.
Het internet biedt ons talloze mogelijkheden om zelf te ondernemen. We kunnen tegenwoordig bijna alles zelf. Toch wordt ons geld nog steeds beheert door banken.
Geschiedenis
Al honderden jaren gebruiken wij valuta om de overdracht van producten en diensten makkelijk te maken. Zilver en goud werden uiteindelijk munten en briefgeld. Wij gaven hiermee banken de mogelijkheid om over ons geld te waken.
Het nadeel hiervan was dat de banken veel geld bezaten en hierdoor een grote machtspositie kregen. Naarmate de financiële situatie complexer werd, kregen de banken nog meer macht.
De voordelen van de banken, investeringen en rente, werden met het jaar minder, en uiteindelijk komen we zelfs op het punt dat we gaan betalen voor ons eigen geld dat op de bank staat.
De waarde van ons geld op de bank verliest jaarlijks een waarde van 2%
DeFi wil dit oplossen en het financiële systeem minder gecentraliseerd maken. Dit doen ze door de derde persoon, de banken, weg te halen. Met de komst van de blockchain, cryptocurrencies en smart contracts is dit mogelijk.
DeFi en Ethereum
Alle transacties die op de blockchain staan zijn gedecentraliseerd, zonder tussenpersoon. Dit zorgt voor snelle en voordelige transacties.
Gedecentraliseerde applicaties draaien voornamelijk op de blockchain van Ethereum. Dat komt omdat de blockchain van Ethereum een open-source (openbaar) platform is. Naast transacties kunnen op de blockchain van Ethereum ook gedecentraliseerde applicaties worden gedraaid. Zoals Tokens en smart contracts.
Banken en DeFi
Als je er over nadenkt is het best raar dat je toestemming moet vragen om een bankrekening te openen, om vervolgens te kunnen betalen met de nationale valuta, de euro. Vervolgens moet je betalen om deze rekening tot stand te brengen en actief te houden. Je kan zeggen dat het concept verouderd is. Zeker met de komst van cryptocurrencies, cryptografie en blockchain.
Het aanvragen van een bankrekening is voor ons wellicht geen probleem. Toch zijn er veel mensen die om bepaalde redenen geen bankrekening kunnen of mogen openen. Denk aan identiteit en locatie, maar ook overheid en zelfs geslacht.
Meer dan 2 miljard mensen hebben geen bankrekening, maar vele wel een mobiele telefoon. DeFi maakt het ook voor deze mensen mogelijk tot financiële diensten.
Wat kan DeFi ons bieden?
Wil jij als beginnende ondernemer startkapitaal? Dan moet je naar de bank om dit te regelen. DeFi maakt het, samen met smart contracts, mogelijk om geld te lenen (P2P).
Ook kan je sparen en handelen in financiële producten en diensten. Hier is dan geen derde persoon voor nodig.
Wat zijn smart contracts?
Een smart contract legt afspraken vast en zorgt ervoor dat de regels worden nageleefd. Het voordeel is dat deze opdrachten automatisch uitgevoerd worden. Er is geen derde partij meer nodig om dit te controleren.
De afspraken die worden gemaakt bij een transacties zijn traceerbaar en onomkeerbaar.
Bijna alle nieuwe altcoins gebruiken smart contracts en de meeste blockchains laten het ook toe om deze te programmeren.
Op dit moment worden smart contracts nog gebruikt voor transacties, maar het zit natuurlijk nog in de beginfase. Met smart contracts kunnen afspraken worden vastgelegd waar regels en voorwaarden aan verbonden zitten. Er zijn oneindig veel diensten waar je dit op zou kunnen toepassen.
Heeft een smart contract alleen voordelen?
Een smart contract moet van tevoren geschreven worden. Hierin worden verschillende voorwaarden genoteerd. Vind iemand een loophole dan kan je deze voorwaarden omzeilen. Dit zal door de jaren heen ongetwijfeld worden opgelost. We staan nu namelijk nog aan het begin van de ontwikkeling van smart contracts.